Sabtu, Mei 28

Murtabak Cream Crakers





Bahan-bahan: 


Sebungkus cream creakers

4 biji telur dipukul
Sedikit majerin untuk disapu pada loyang

Bahan celupan :

1 tin susu cair
Secubit garam

Bahan inti:

1 bungkus daging ayam kisar /daging Ayamas
5 sudu serbuk kari (lebih jika suka pedas)
1 ulas bawang besar
4 ulas bawang putih (kedua-duanya dimayang)
1 ikat sayur bayam dipotong (atau apa saja sayur yang disukai)
2 tangkai lada besar dihiris halus
Sedikit daun sup
Sedikit garam dan gula

Cara-cara:
  1. Sapu loyang dengan majerin . Panaskan oven pada suhu 180 C.
  2. Panaskan minyak dalam kuali. Tumis bahan yang dimayang/dadu hingga wangi.
  3. Masukakn rempah kari dan kacau sampai wangi.
  4. Masukkan daging ayam cincang dan kacau sekejap. Masukkan air dan reneh hingga air tinggal sedikit dan daging ayam masak. Biarkan pekat dan kering sedikit. Masukkan garam dan gula, gaul rata.
  5. Kacau bahan celupan dan celupkan biskut.
  6. Susunkan biskut di dasar loyang anggaran 9 keping bagi setiap lapisan.
  7. Taburkan 1/4 daripada bahan inti dan taburkan juga 1/4 bahagian telur yang telah dipukul bersama sedikit garam.
  8. Ulang lapisan sehingga menjadi 5 lapisan.
  9. Tuangkan lebihan susu yang digunakan untuk celupan biskut tadi.
  10. Letakkan sedikit mentega atas lapisan biskut yang akhir.
  11. Bakar dalam oven selama 1 jam atau murtabak kelihatan masak.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Budi Bahasa Budaya Kita

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...