Acar masak ini adalah pertama kali cuba. Ingat-ingat lupa je cara arwah mak aku masak dulu. Maka cari sahaja dalam internet. Tapi penin pulak...ada macam-macam resepi. Ada yang letak kacang tanah tumbuk. Ada yang rendam sayur-sayuran tu dengan air garam dan ada yang rendam dengan air kapur sirih. Aku cuba la rendang dengan air kapur sirih. Kebetulan ada kat rumah ni. Hasilnya sayuran tersebut agak keras. Sesuai untuk dimasak.
Bahan-bahan
1 batang timun
1 batang lobak merah
4 urat kacang panjang
2 ulas bawang merah dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
1 tangkai cili besar dihiris
2 sudu cili boh
2 sudu cuka makan
1 sudu kecil garam
1 sudu gula
1 sudu kapur makan
Sedikit air
2 sudu minyak masak
***Sedikit biji sawi (tiada dalam stok aku..hehe)
Cara-cara:
1. Potong sayur-sayuran tersebut bersama lada besar dan rendam ke dalam air kapur (boleh ganti dengan air garam jika tiada)
2. Tumis bawang yang dihiris bersama-sama cili boh hingga garing.
3. Masukan sayur-sayuran, air dan cuka makan.
4. Masukan air, garam dan gula.
5. Masak sehingga sayur-sayuran tersebut sedikit lembut dan kuah pekat.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Budi Bahasa Budaya Kita