Ahad, Januari 30

Laksa Penang

Pinjam gambar en google
Sudah hampir sebulan tidak berkongsi idea masak-masak. Kini muncul dengan cubaan pertama memasak laksa penang. Terima kasih en suami kerna membantu menghiris timun, cili, dan kacang panjang.

Bahan-Bahan

1 paket laksa (saya suka laksa halus)
10 ekor ikan kembung
3 sudu besar cili kering kisar
10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
1 inci halia
2 genggam daun kesum
2 batang bunga kantan (dibelah dua)
1 inci belacan
6 keping asam keping

Cara-Cara:

1. Ikan direbus bersama 3 keping asam keping
2. Asingkan isi ikan dan kisarkan bersama air rebusan
3. Kisar bawang merah , bawang putih , halia, belacan
4. Masukkan ke dalam periuk isi ikan yang dikisar, asam keping, bawang, halia, belacan dan cili kering yang dikisar tadi bersama-sama daun kesum, bunga kantan dan air ikut kepekatan.
5. Perasakan dengan garam dan gula.
6. Masak hingga kuah menjadi pekat.
7. Hidangkan laksa bersama telur rebus, ulam timun, kacang panjang, dan salad serta boleh juga diletak hirisan nenas dan bawang besar.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Budi Bahasa Budaya Kita

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...